Hamarosan beköszönt Romániába a kommunizmus ígért, szép, új világa.
Igaz, hogy itt is kevés még az orvos, lassan a takarítónőket léptetik elő ápoló nővérekké, és számos helyen azt mondja az állampolgár: inkább a temetőbe, mint kórházba!
No de sebaj!

2025 szeptemberétől – a kormány terve szerint – mindez a folyamat, a szülőszobától a sírig teljesen digitális, QR-kód segítségével áll a romániai emberek rendelkezésére.
Mármint azokéra, akiknek van egészségügyi biztosításuk, mobiltelefonjuk, és elvégezték legalább a negyedik osztályt.
Képzeljük el az argesi hegyekben a csobánt, amint a medvével történt összeakaszkodás után lázasan keresi a QR-kódot, hogy orvost hívjon, vagy azt a székelyt, aki favágás közben megvágta, mondjuk a druzsbával a lábát, s mire boldogul a kóddal, szinte elvérzik.

Komolyra fordítva a szót – már ha lehet erről komolyan beszélni:
A román állampolgároknak 2025 szeptemberéig rendelkezniük kell egy virtuális egészségügyi kártyával, egy egyedi, személyes QR-kódot generáló állami alkalmazáson keresztül, amelyet, ha igénybe akarják venni az egészségügy, szolgáltatásnak csak erős túlzással nevezhető rendszerét, a telefonjukkal olvashatnak be az egészségügyi nyilvántartó rendszerbe.

A román Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény, a Romániai Digitalizálási Hatóság ráadásul a QR-kód használatát a költségtakarékosság miatt kizárólag a mobiltelefonon keresztül tervezi bevezetni.

Ismerve a romániai viszonyokat, a mentalitást, valamint az Covid-hisztéria elleni romániai tiltakozásokat ellenállást és elutasítást, nagy a valószínűsége, hogy előbb lesz a Miss World szépségkirálynője Sosoaca, mint hogy bevezetésre kerüljön a QR-kód rendszer.

RMDSZ-es forrásokból azonban úgy hallottuk, hogy az erdélyi magyarság képviselet törvénymódosítást fog a román parlament elé terjeszteni. A javaslat lényege, hogy az egészségügyi QR-kódot kapcsolják össze a romániai parlamenti választásokkal. Így pontosan követhető lenne az RMDSZ és a FIDESZ számára, hogy kire adta a voksát Nagy Márton Csíkból, Kiss Piroska Kovásznából.
Ezáltal pontosítani lehetne azt a listát is, hogy személy szerint kik azok a lojális erdélyi magyarok, akik megérdemlik a nevezett két szervezet szponzorációját.

Mefi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük