Ukrajna kettős fenyegetéssel néz szembe, ha Oroszország elfoglalja Pokrovszkot. A keleti város kulcsfontosságú katonai csomópont, de az ukrán acélipar számára is létfontosságú.

A kelet-ukrajnai Donyeckben zajló legújabb orosz offenzíva azzal fenyeget, hogy végleg elfoglalják Pokrovszk városát − és ez katonai és gazdasági kockázatokkal jár az ostromlott Ukrajna számára, amely már így is a háború eddigi legnehezebb telére készül.

Pokrovszkot, az egykor nyolcvanezer lakosú várost júliusban kezdték bekeríteni az oroszok, és napról napra egyre közelebb kerülnek hozzá. A város kulcsfontosságú logisztikai és szállítási csomópontként szolgált a kelet-ukrajnai ukrán katonai műveletek számára, és a kapu a Donyecki terület többi részének meghódításához − és potenciálisan még nagyobb célpontokhoz, mint például Dnyipro, amely Ukrajna negyedik legnagyobb városa volt a háború előtt − írja a Foreign Policy.

Pokrovszk elestének azonban még alattomosabb hatása lehet Ukrajna további harcképességére: A városból származik a legtöbb szén az ország acél- és vasiparához, amely egykor az ukrán gazdaság gerincét jelentette, és még mindig a második legnagyobb ágazat, bár a termelés a háború előtti szint kevesebb mint egyharmadára esett vissza. Ez a kohászati minőségű szén szükséges a nyersvas előállításához, amely Ukrajna régi acélkohóinak többségét és ipari exportjának jelentős részét táplálja. Az egészséges acélipar Ukrajna adóbevételeinek nagy részét fizeti be, és ezzel hozzájárul a manapság nagyon rossz helyzetben lévő gazdaság finanszírozásához.

Szerző: Kovács Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük