Robert Fico miniszterelnök kiállt Peter Kotlár, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szélsőjobboldali politikusa mellett, aki nemrégiben azt javasolta a kormánynak, hogy haladéktalanul függesszék fel az mRNS alapú vakcinák alkalmazását. Fico egy videóüzenetben hangsúlyozta, hogy nem támogatja az általa „kísérletinek” nevezett oltóanyagok használatát – számolt be a 444.hu.

Az SNS, amely a kormánykoalíció tagja, az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány kivizsgálásáért felelős kormánybiztosi pozícióba helyezte Kotlárt. A politikus egy jelentést készített, amelyben az mRNS vakcinák betiltása mellett olyan állításokat fogalmazott meg,

miszerint a járvány valójában egy „bioterrorista akció” és egy „kitalált hadművelet” volt, amelynek célja az emberi egészség veszélyeztetése és a lakosság naivitásának tesztelése volt.

A Kotlár-ügy kapcsán nem csak az ellenzék, de a tudományos élet képviselői is megszólaltak.
A Szlovák Tudományos Akadémia Virológiai Intézetének kutatói aggodalmuknak adtak hangot a megalapozatlan állítások miatt.

Fico miniszterelnök eközben további támogatásáról biztosította Kotlárt.
Egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a járvány elleni fellépést nem a Világegészségügyi Szervezetnek (WHO) kellene irányítania.
A kormányfő szerint azt is alaposabban ki kellene vizsgálni,

hogy Szlovákiában ki keresett a legtöbbet a pandémián.

A kialakult helyzet rávilágít a szlovák politikai életben tapasztalható feszültségekre és a tudományos konszenzussal szembemenő nézetek térnyerésére a kormányzati körökben.

Forrás: Portfolio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük