Szerbiai környezetvédők Németország fővárosában adnak hangot annak, hogy a német akkumulátorgyártók, de országuk letarolása árán akarjanak hozzájutni a lítium nyersanyaghoz.

Tüntetést jelentettek be október 15-re Berlinben, amelyen a szerbiai lítiumbányászat ellen fognak tiltakozni a volt Jugoszlávia területéről és a világ más tájairól érkező környezetvédő aktivisták – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

„A német ipar hazai terepen a környezetvédelmi szempontból fenntartható termelésért száll síkra, eközben külföldön a lítiumbányászatot szorgalmazza, ez esetben Szerbiában.” Erről fog szólni a tüntetés Krunoslav Stojaković, a demonstráció egyik szervezője szerint.

A tiltakozás a Futurium nevű épület előtt, a berlini vasúti főpályaudvar közelében. Ebben az épületben tartja kongresszusát a német ipari szövetség a Gazdaság környezetvédelmi fejlődése elnevezéssel.

Ez az alkalom egy lehetőség nekünk, hogy rámutassunk a német ipar azon ellentmondására, amely a hazai terepen a környezetvédelmileg fenntartható termelést szorgalmazza, külföldön pedig – ez esetben Szerbiában – a lítiumkitermelést, annak minden következményével együtt” – mondta a szerbiai N1 sajtóorgánumnak Stojaković. A tüntetésre elsősorban a Berlinben élő szerb állampolgárokat várják, de azokat is hívják, akik más jugoszláv köztársaságokból származnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük