Oroszország és Ukrajna a konfliktus kezdete óta drón- és rakétatámadásokat indított a harci zónákban lévő ellenséges alakulatok, valamint a hátországok katonai és kritikus infrastrukturája valamint logisztikája ellen.

A napokban kiszivárgott az 1914-es alapítású, német Kiel Institute for the World Economy kutatóintézet belső anyaga, amelyből kiderült, hogy a Patriot légvédelmi rendszer, az Amerikai Egyesült Államok légvédelmének alapját képező rakétarendszer az esetek zömében igen kis hatásfokkal képes az elhárításra, ez kiemelten igaz egy olyan cirkálórakétára, amely egy több, mint hatvan éves szovjet fejlesztés eredménye.

Az eszköz neve: Kh-22 cirkólórakéta

A Kh-22 nagy hatótávolságú cirkálórakéta 4000 km/órás sebességgel repül, és ballisztikus pályán közelíti meg célját, ezért különleges eszközökre van szükség az elfogásához.
Olyan légvédelmi rendszerek, mint a Patriot, nem alkalmasak erre.
Ezt jól mutatja a kieli kutatóintézet által megjelölt 0,55%-os elfogási mutató vagy inkább el nem fogási mutató, amelyet a Patriot a Kh-22 ellen produkál.

Több mint 60 évvel ezelőtt a szovjet vezérkarnak volt egy igen nagy problémája: bekerítette egy sor ellenséges, USA által koordinált szövetség, köztük a NATO nyugaton, a CENTO a Közel-Keleten és a SEATO Ázsiában.
Mindezen tömböknek egyetlen célja volt: Washington parancsára a Szovjetuniót és Kínát megcélozni, ha a hidegháború valaha is forró lesz.
Katonai támaszpontok százait, valamint olyan erős repülőgép-hordozó flottát épített ki az USA, köztük az akkor vadonatúj, nukleáris meghajtású Enterprise-osztályú hordozókkal, amelyeket egy pillanat alatt be lehetett vetni a potenciális gyújtópontokba a világ bármely pontján Moszkva vagy szövetségesei ellen.


A fejlesztést a legendás szovjet repülőgép- és rakétatervező, Alexander Bereznyak vezette, aki pályafutása során több mint egy tucat rakétahajtóművet, hiperszonikus és cirkálórakéta-terveket, valamint űrprogramokhoz kapcsolódó repülőgép-technológiákat készített. A rakéta rendkívül gyors, 3,5 és 4,6 Mach közötti repülési sebességét (éppen csak elmarad a hiperszonikusnak minősített 5 Machtól) egy erős, folyékony hajtóanyaggal működő rakétahajtómű használatával érték el.
A rakéta 25 km-es magasságig volt képes emelkedni, hatótávolsága pedig 600 km volt, így a rendszer lényegében jó eséllyel vette fel a harcot minden létező lég- és rakétavédelemmel szemben.
A 11,6 méter hosszú, 0,94 méter átmérőjű rakéta kilövési tömege meghaladta az 5780 kg-oz, 960 kg-os kumulatív hasznos teherbírása pedig elegendő volt bármely ellenséges hadihajó megbénításához.
Az elfogás bonyolítása érdekében a rakétát úgy tervezték, hogy repülés közben egyre magasabbra emelkedjen a levegőbe, kezdetben 30 fokos, majd még nagyobb szögben forduljon rá a célpontra. A Kh-22 akár nagy magasságban, akár alacsony magasságban indítható. Nagy magasságú üzemmódban általában 27 000 m magasságra emelkedik, és nagy sebességgel tart a cél felé, itt a végsebessége körülbelül 4,6 Mach.
Alacsony tengerszint feletti magasságban 12 000 m-re (39 000 ft) emelkedik, és körülbelül 3,5 Mach sebességgel halad.

Forrás: Magyar B.Tamás YouTube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük