SZÖUL, október 18. (Yonhap) –

A dél-koreai kémügynökség pénteken közölte, hogy úgy véli, Észak-Korea úgy döntött, hogy nagyszabású csapatokat küld Oroszország támogatására az Ukrajna elleni háborújában, és már meg is kezdte a telepítést, ami aggályokat vet fel a fegyverkereskedelmen túlmutató katonai együttműködés miatt.

A Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) értékelése azután történt, hogy Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök rendkívüli biztonsági ülést hívott össze a növekvő spekulációk közepette, amelyek szerint Észak-Korea katonákat biztosíthat Oroszország ukrajnai háborújához.

A találkozót követően a NIS közölte, hogy tudomására jutott, hogy Észak-Korea nemrégiben úgy döntött, hogy négy, 12 000 katonából álló dandárt, köztük különleges erőket küld az ukrajnai háborúba, amely Észak-Korea első nagyszabású szárazföldi erőinek telepítését jelentené.

Egy NIS forrás szerint a csapatok mozgósítása „már megkezdődött”.

Az elnöki hivatal közölte, hogy Dél-Korea a kezdetektől fogva szorosan figyelemmel kíséri Észak-Korea csapatmozgását Oroszországba, szövetségeseivel együttműködve, és továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és proaktívan megtesz minden szükséges intézkedést.

Észak-Korea telepítése jelentős előrelépést jelez a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködésben a feltételezett fegyverkereskedelem mellett, amelyet a nemzetközi közösség már bírált.

Moszkva és Phenjan a közelmúltban szorosabbra fűzte kapcsolatait, Vlagyimir Putyin elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető júniusi phenjani csúcstalálkozójukon új partnerségi szerződést írt alá, amely kölcsönös védelmi záradékot tartalmaz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön ukrán hírszerzési jelentésekre hivatkozva azt jelezte, hogy észak-koreai személyzetet már telepítettek az oroszok által megszállt ukrán területekre, és további 10 ezer katona készül a harchoz való csatlakozásra.

Zelenszkij szerint Oroszország az észak-koreai erőkre támaszkodik a jelentős csapatveszteségek kompenzálására, mivel sok fiatal orosz igyekszik elkerülni a besorozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük