Kuba áramszünet: az egész országban nincs áram, nem tudják, mi lesz.

Kubában teljes áramszünet alakult ki pénteken, miután leállt az ország legnagyobb áramtermelője, az Antonio Guiteras hőerőmű. A szigetország hatóságai jelenleg nem tudják megmondani, mikor állhat helyre az áramszolgáltatás. A 10 milliós lakosságot érintő kiesés szinte az egész országot sötétbe borította, kivételt csak azok a területek képeznek, ahol még generátorok működnek.

Az áramszünet a déli órákban kezdődött, amikor a hőerőmű hirtelen leállt. Annak ellenére, hogy a hatóságok a nap folyamán számos intézkedést próbáltak bevezetni – például az iskolák és más nem létfontosságú intézmények bezárását – nem sikerült megakadályozni a teljes áramellátási összeomlást.

Manuel Marrero, Kuba miniszterelnöke szerint a fűtőanyaghiány okozza a mostani áramkimaradást. Az elmúlt hetek során egyre gyakoribbá váltak az áramszünetek. A helyzetet súlyosbítja, hogy Kuba legfőbb olajszállítója, Venezuela, az idei évben csak a fele mennyiségű olajat küldte az országnak a tavalyihoz képest. A múlt heti Milton hurrikán tovább nehezítette az importált fűtőanyag eljutását, így a helyzet tovább romlott.

Az ország energiaellátása évek óta küzd karbantartási problémákkal is, ami tovább mélyíti a most kialakult válságot. A lakosság bizonytalanságban várja az áramszolgáltatás helyreállítását, miközben az erőműveket sújtó problémák megoldására egyelőre nincs gyors megoldás láthatáron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük