Egy év alatt 23,2%-ról 36,4%-ra emelkedett a folyósításokon belül azon lakáshitel szerződések aránya, ahol a lakás forgalmi értékének több mint 70 százalékát kitevő összegű hitelt vettek fel a családok

Egyre hosszabb időre adósodnak el a magyar háztartások és egyre nagyobb arányban finanszírozzák hitelből lakásvásárlásaikat – hívja fel a figyelmet a jegybanki adatok alapján Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Egy év alatt 23,2%-ról 36,4%-ra emelkedett a folyósításokon belül azon lakáshitel szerződések aránya, ahol a lakás forgalmi értékének több mint 70 százalékát kitevő összegű hitelt vettek fel a családok – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez a változás összefügghet azzal, hogy az olcsóbb finanszírozás miatt sokan nekiindultak a hitelpiacnak, de azt is visszaigazolhatja, hogy az ingatlanárak is emelkedésnek indultak az inflációs válság után, így magasabb összegű finanszírozás kell a vágyott lakás megvételéhez.

Gergely Péter emlékeztet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adósságfék szabályai szerint a bankok alapesetből az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig adhatnak hitelt az ügyfeleknek – ez a hitelfedezeti (hfm, vagy ltv) mutató előírás.

A fiataloknak többet engednek

Idén tavasztól ugyanakkor a fiatalok lakásvásárlását a jegybank azzal segíti, hogy mindössze 10 százalékos önerővel, maximum 90%-os hfm mutató mellett is lehetővé teszi a hitelfelvételt. Ennek köszönhetően 2024 júniusában a folyósított lakáshitelek összegének 4,7%-a már úgy került az ügyfelekhez, hogy a hitel összege meghaladta a lakás forgalmi értékének 80 százalékát – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője.

Azt, hogy a kifeszítettség főleg a fiatalok sajátja jól mutatja, hogy a 70%-ot meghaladó mértékű hfm mutatóval bíró hitelek a legmagasabb arányban, közel 40 százalékos mértékben a 18-30 év közötti hitelfelvevőknél fordul elő. A 31-40 éves ügyfélkörben ez az arány 31,8%-os.

Akár 35 évre is kérhetünk kölcsönt

A jegybanki statisztika másik nyugtalanító adata az, hogy az idén júniusban felvett 127,4 milliárd forintnyi lakáscélú hitel 62%-át már 20 évet meghaladó futamidővel vették fel a családok. Ezen belül a lakáshitelek 1,6%-ánál 30 évet meghaladó a hitelszerződés aláírásakor meghatározott lejárati idő.

A BiztosDöntés lakáshitel kalkulátora szerint az elmúlt években a pénzintézetek egyre nagyobb köre nyújtotta meg a hitelek futamidejét. Korábban 20 év volt a standard futamidő.

Ha másképp nem tudnánk a szükséges hitelt felvenni – mert a fizetésünk a másik jegybanki hitelfék szabály, a törlesztőrészletet a jövedelem arányában kimutatott hányadosa alapján (jtm) nem elég a hitelfelvételhez -, akkor lehet a megoldás mellett érvelni, más esetben ugyanakkor a futamidő kitolás felesleges többletteher vállalás lehet – érvel Gergely Péter.

ATV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük