Vasárnap késő este tovább fokozódott a kubai katasztrófa, ahol a napok óta tartó országos áramszünet mellett a keleti partvidéket elérte az Oscar hurrikán, amely heves esőzésekkel, áradásokkal és erős szelekkel nehezíti az energia-infrastruktúra helyreállítását.

Vicente de la O Levy energiaügyi miniszter az Associated Pressnek elmondta, hogy reményei szerint az ország elektromos hálózata hétfő estére vagy kedd reggelre újra működőképes lesz.

Elismerte azonban, hogy a vasárnap este partot ért Oscar hurrikán megnehezíti a helyreállítási erőfeszítéseket, különösen az energiatermelés szempontjából kritikus régiókban.

Olyan kulcsfontosságú létesítmények, mint a holguíni Felton erőmű és a Santiago de Cuba-i Rent erőmű, ugyanis a vihar útjában helyezkednek el.

A jelentések szerint a keleti régiókban a heves esőzések már most több folyó áradásához és földcsuszamlásokhoz vezettek, a nagy erejű szelek pedig fákat téptek ki a földből és épületeket taroltak le. Szerencsére azonban a hurrikánnak még nincsenek halálos áldozatai.

Bár Havanna egyes kerületeiben helyreállt az áramszolgáltatás, a főváros nagy részén továbbra is sötétség uralkodik. Az áramszünetnek szélesebb körű következményei is voltak, mivel olyan szolgáltatásokat is megzavart, mint például a vízellátás, a csatornák működése és a gázellátás.

Kettős katasztrófa fenyegeti a kubai lakosságot

Hivatalosan még nem lehet tudni, hogy az áramellátás mikor áll helyre, ami egyre nagyobb problémákat okoz: bár a lakosság az egyre mélyülő gazdasági válság miatt hozzászokott az áramkimaradásokhoz, a pénteki összeomlás szintjére régóta nem volt példa.

Az áramszünet az elmúlt két év legsúlyosabb kubai áramkimaradásának számít, miután egy 3-as kategóriájú hurrikán több erőművet is megrongált, a kormánynak pedig napokba telt, mire helyrehozta őket. Jelenleg egyes otthonok akár napi nyolc órát is áram nélkül töltenek.

Ez a hurrikán elleni felkészülést, valamint az érintett területeken a mentést és a kártalanítást is megnehezíti, mivel a közvilágítástól a szivattyúkig minden használhatatlanná vált.

A kubai kormány sürgősségi intézkedéseket jelentett be az áramszükséglet csökkentése érdekében, beleértve az iskolai és egyetemi órák felfüggesztését, egyes állami tulajdonú munkahelyek bezárását és a nem létfontosságú szolgáltatások megszüntetését. A tisztviselők szerint a csúcsidőszakban 1,64 gigawattnyi fogyasztást tudtak visszafogni, ami a normális energiaigény mintegy fele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük